Recept 4 pizza bollen van +-260g met 60% hydratatie
ingredienten
640 bloem
400 water ( koud )
1 zakje gist ( 7g)
5g honing
19g zout ( 3% )
5g olijfolie
instructies
Meet eerst alle ingredienten af voordat je begint met het mixen.
1. Mix het koude water met de gist en honing, dit kan gemakkelijk met een vork.
2. Voeg het water toe aan de bloem. Gebruik een kom of iets anders waar je in kan mixen.
3. Mix met een vork totdat het meeste water is opgenomen in het deeg.
4. Als het deeg een wat vastere substantie krijgt en het meeste water is opgenomen is het tijd om met onze handen te gaan kneden. Probeer voorzichtig het deeg te gaan kneden en vouwen. Doe dit een minuut of 4-5 zodat de gluten zich goed kunnen ontwikkelen
5. Voeg nu het zout toe, probeer dit zoveel mogelijk te verspreiden over het deeg.
6. Kneed het deeg verder zodat het zout goed verspreid word over het deeg.
7. Voeg als laatste de helft van de olijfolie toe en vouw dit door het deeg heen
8. Giet de rest van de olijfolie over je werkplek en handen heen als het deeg klaar is zodat het deeg niet gaat plakken op de werkplek.
9. Wrijf ook de bovenkant van je deeg in met wat olijfolie en laat het deeg 15-30 minuten rusten.
10. Na het rusten gaan we het deeg portioneren in 4 gelijke bollen, snijd het deeg in 4 gelijke delen. Je kunt hiervoor de weegschaal als hulpmiddel gebruiken
11. we gaan nu de bollen strak opspannen en sluiten. Dit zorgt ervoor dat de luchtbellen die het gist veroorzaakt niet kunnen ontsnappen en ons deeg luchtiger wordt.
12. Het deeg is nu klaar om in de kist / krat/ bakjes te stoppen. Het kan nu gaan rijzen
13. Na 2-6 uur is het deeg klaar ongeveer verdubbeld in volume. Je kunt het deeg nu in de koelkast doen en de volgende dag / avond gaan gebruiken.
